A+ R A-
23 Oktobar 2017
petak, 10 Februar 2017 14:49

U Bihaću razgovarali načelnici općina USK Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

krajiski nacelnici

 

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Falić danas je bio domaćin prvog radnog sastanka novoizabranih načelnika općina USK, na kojem se razgovaralo o problemima lokalnih zajednica i zajedničkim aktivnostima u njihovom rješavanju. Među brojnim problemima koji muče lokalne zajednice aktualiziran je i onaj vezan za izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spašavanju, a zajednički stav je da se ovaj Zakon ne treba mijenjati. Nermin Zukanović, načelnik Općine Ključ, smatra da Civilna zaštita treba i dalje da postoji, jer je nezamjenjiva u vremenima elementarnih nepogoda. Razgovaralo se i o regionalnoj deponiji, problemu o kojem se godinama govori, a koji nikako da se riješi.

U fokusu današnjeg razogovora bio je i Zakon o šumama. Iskazana je potreba za novim zakonom koji bi bio pravedniji jer su postojećim, smatraju načelnici sa USK, jedinice lokalne samouprave bile oštećene. Posebno to osjeća Bosanski Petrovac koji raspolaže sa najvećim šumskim bogatstvom.

Podsjećamo, nedavno je Ustavni sud Federacije BiH svojom odlukom potvrdio da je Zakon o šumama Unsko-sanskog kantona godinama kršio prava Općine Bosanski Petrovac i drugih lokalnih zajednica u Kantonu. U proceduri je donošnje zakona o šumama FBiH, a na njegov Nacrt, načelnici općina sa područja USK, također imaju određene primjedbe. Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, zagovara zakon koji će biti u službi građana. Njegove odredbe moraju omogućiti da više novca od šuma ostaje u lokalnim zajednicama, smatra Hujić.

Inicijativa ubrzavanja procedure donošnja zakona o pripadnosti javnih prihoda, tema je o kojoj će se detaljnije govoriti na narednom sastanku, koji bi se uskoro trebao održati u nekoj drugoj općini kantona. Današnjem kolegiju načelnika nije prisustvovao načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić. 

Read 79 times Last modified on ponedjeljak, 13 Februar 2017 08:01

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« October 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti