A+ R A-
25 Juni 2017
utorak, 14 Februar 2017 15:22

Položena prva cijev ispod rijeke Une Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

20170214 123157

U okviru realizacije Projekta izgradnje sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, u Bihaću je danas, na lokaciji Stare Kralje, na trasi kolektora A-nula, položena prva cijev od nešto više od 100 m na dubini od 3,5 m od dna rijeke Une. Na ovaj način otpadne vode sa lijeve obale Une biće dovedene do glanog sistema za prećišćavanje u Velhovu. U prvoj fazi Projekta izgradnje sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda izgrađena je kanalizaciona mreža u naseljima: Kralje, Bakšaiš, Hatinac i Repušine, a  radovi na izgradnji ovog sifona ispod rijeke Une počeli su prije dvadesetak  dana.

Novim Ugovorom, koji je potpisan sa bh. firmom "EURO-ASFALT", radovi su nastavljeni u nekoliko bihaćkih ulica i u toku su. Po predviđenoj dinamici, sve aktivnosti bi trebale biti okončane do prvog maja ove godine. Ermin Merdanić, vođa Jedinice za implementaciju Projekta, pojašnjava da je svrha sifona da otpadne vode provede sa lijeve na desnu obalu Une, ispod njenog toka. Kako dodaje Emir Mureškić, nadzorni inžinjer FICHTNER-Una Consulting, radi se o dvije cijevi, profila 300mm ukupne dužine oko 103 m. Danas je kroz sifon ispod Une provučena prva cijev, a druga bi trebala biti slijedeće sedmice.

KfW projektom je predviđena izgradnja oko 55 km kanalizacione mreže i glavnog kolektora. Do sada je realizovano oko 73% planiranog, što znači 38 km završene kanalizacione mreže. Ostalo je još da se izgradi 18 km, a potom će uslijediti priključak potrošača u svim bihaćkim naseljima, obuhvaćenim  KfW Projektom. Izvođači radova su  EURO-ASFALT  d.o.o Sarajevo i "Vilkograd"  Celje.

 

Read 109 times Last modified on srijeda, 15 Februar 2017 10:58

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

GRAD BIHAĆ - Posljednje vijesti

Pregled članaka po datumu

« June 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!