A+ R A-
25 Juni 2017

krajiski nacelnici

 

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Falić danas je bio domaćin prvog radnog sastanka novoizabranih načelnika općina USK, na kojem se razgovaralo o problemima lokalnih zajednica i zajedničkim aktivnostima u njihovom rješavanju. Među brojnim problemima koji muče lokalne zajednice aktualiziran je i onaj vezan za izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spašavanju, a zajednički stav je da se ovaj Zakon ne treba mijenjati. Nermin Zukanović, načelnik Općine Ključ, smatra da Civilna zaštita treba i dalje da postoji, jer je nezamjenjiva u vremenima elementarnih nepogoda. Razgovaralo se i o regionalnoj deponiji, problemu o kojem se godinama govori, a koji nikako da se riješi.

U fokusu današnjeg razogovora bio je i Zakon o šumama. Iskazana je potreba za novim zakonom koji bi bio pravedniji jer su postojećim, smatraju načelnici sa USK, jedinice lokalne samouprave bile oštećene. Posebno to osjeća Bosanski Petrovac koji raspolaže sa najvećim šumskim bogatstvom.

Podsjećamo, nedavno je Ustavni sud Federacije BiH svojom odlukom potvrdio da je Zakon o šumama Unsko-sanskog kantona godinama kršio prava Općine Bosanski Petrovac i drugih lokalnih zajednica u Kantonu. U proceduri je donošnje zakona o šumama FBiH, a na njegov Nacrt, načelnici općina sa područja USK, također imaju određene primjedbe. Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, zagovara zakon koji će biti u službi građana. Njegove odredbe moraju omogućiti da više novca od šuma ostaje u lokalnim zajednicama, smatra Hujić.

Inicijativa ubrzavanja procedure donošnja zakona o pripadnosti javnih prihoda, tema je o kojoj će se detaljnije govoriti na narednom sastanku, koji bi se uskoro trebao održati u nekoj drugoj općini kantona. Današnjem kolegiju načelnika nije prisustvovao načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić. 

Published in BIHAĆ

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

GRAD BIHAĆ - Posljednje vijesti

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!