A+ R A-
23 Oktobar 2017
srijeda, 08 Februar 2017 14:56

Paušal u Skupštini USK najveći u BiH

Centri civilnih inicijativa prezentirali su danas u Bihaću rezultate monitoringa rada Skupštine i Vlade USK za 2016. godinu. USK je i prošle, kao i prethodnih godina, bio politički nestabilan i bez puno poboljšanja u radu, kako zakonodavne tako i izvršne vlasti.

Vlast se uporno bavi sama sobom i u USK nikako da dođe do političke stabilnosti koja je osnov za bilo kakvu reformu. Stanje je i u pogledu nezaposlenosti najgore u zemlji, a u CCI smatraju da se politički sukobi vode ne samo između, nego i unutar samih stranaka.

Skupština USK je po obimu razmatranih mjera jedna od naproduktivnijih, ali je istvoremeno  u ključnom poslu zakonodavne vlasti, usvajanju zakona, u 2016.godini bila na dnu ljestvice. Za godinu dana usvojeno je svega 7 zakona što je najlošiji rezultat u posljednjih šest godina. Tokom prošle godine bilo je planirano da se održe tri tematske sjednice, ali nije održana ni jedna. Željko Ninković iz CCI kaže da su uprkos lošim rezultatima, poslanici u Skupštini USK i dalje najplaćeniji u zemlji. Tvrdi da je paušal od 1.800 KM, koji primaju svi oni koji nisu zaposleni u Skupštini, veći od paušala u bilo kojoj drugoj zakonodavnoj instituciji u zemlji, uključujući  i entitetski i državni nivo. Takav paušal prima 20 poslanika, dok je 10 poslanika u Skupštini zaposleno i prima plaću od 2.300 do 3.000 KM, bez minulog rada i ostalih izdašnih dodataka.

Federalni ured za reviziju dao je negativno mišljenje o načinu rada i poslovanja vlasti u USK u 2015. godini i pronašao niz propusta u poslovanju vlasti, koji još uvijek čekaju da budu otklonjeni, kaže Ninković.

Ono što je nedvojbeno pozitivno je povećanje transparentnosti u radu. Iz CCI upućuju i zakonodavnu i izvršnu vlast na potrebu povećanja efikasnosti, socijalne osjetljivosti unutar institucija i usklađivanje primanja i privilegija političara sa opštom situacijom u društvu. Isto tako pozivaju Vladu USK da prijedlog zakona o državnoj službi USK, koji bi trebao da zadovoljava principe meritornosti, transparentnosti i političke neutralnosti, što prije dostavi u Skupštinu, a skupštinske poslanike da isti usvoje, kako bi se omogućilo i zakonski garantovalo da se u državnu službu imenuju najbolji kandidati i to isključivo zahvaljujući stručnosti i sposobnosti. 

Published in USK

U bihaćkom Merhametu danas je izvršena podjela paketa sa osnovnim prehrambenim namirnicama, za oko 150 socijalno najugroženijih korisnika. Paketi se sastoje od brašna, ulja, šećera, soli, riže i tjestenine. Ova humanitarna akcija ranije je planirana i tempirana, upravo za ovaj period, kada se zbog otežanih uslova života zimi potroše sve rezerve, i materijalne i finansijske. Akciju je bilo moguće realizirati zahvaljujući starim i novim prijateljima i donatorima. To su Medžlis Islamske zajednice iz Melburna i JP BH Telecom, a najvjerniji donatori su, kako kaže Fikret Draganović, predsjednik bihaćkog Merhameta, sami građani Bihaća i ostalih gradova Unsko-sanskog kantona.

Današnja podjela paketa sa prehrambenim namirnicama prva je od četiri planirane u ovoj godini. Iako u veoma teškim uvjetima, javna kuhinja bihaćkog Merhameta, nije, niti će, prema riječima Fikreta Draganovića, prestati s radom, opet zahvaljujući Bišćanima, kako onima koji su u inostransvu, tako i onima, koji žive u Bihaću. Kuhinja Merhameta hrani 262 ljudi, koji svaki dan dobijaju po jedan obrok, što je i maksimalni kapacitet ove javne kuhinje.

Merhamet i dalje traži mogućnosti za izgradnju jednog objekta za potrebe javne kuhinje, kako bi bilo moguće zadovoljiti sve zahtjeve i potrebe. Pored ovoga, u Merhametu se već sada pripremaju za pojačane aktivnosti, prvo tokom mjeseca ramazana, a onda i Kurban-bajrama. Ove aktivnosti presudne su i za nesmetan rad javne kuhinje, s obzirom da se u vrijeme Kurban-bajrama obezbijede dovoljne količine mesa za nesmetan rad kuhinje za cijelu godinu.

Published in BIHAĆ
srijeda, 08 Februar 2017 09:03

Svaki mjesec po hiljadu

 muslimovic 07022017

 

Šaban Melić, vlasnik firme 'Meli Company', koja se bavi sječom drveta, ispričao je na jučerašnjem suđenju za zloupotrebu položaja u 'Unsko-sanskim šumama', da je redovno direktoru Đevadu Muslimoviću davao novac, kako bi mu bile plaćene fakture za posao koji je obavio za 'Unsko-sanske šume'. Muslimoviću je, kako je rekao, morao davati po 1.000 KM mjesečno za tu uslugu.

- Prvi posao koji sam odradio uredno je plaćen, no već drugi mjesec nastao je problem. Nisam znao zbog čega se drugim izvođačima platilo, a meni ne, pa sam u nekoliko navrata pokušavao doći do direktora Muslimovića. Bezuspješno, jer se nije javljao, pa sam pozvao njegovog vozača Hajrudina. On mi je rekao da je direktor ljut na mene i posavjetovao me da radim kao i drugi izvođači. I tako je krenulo. Otišao sam do Muslimovića i on me grubim tonom upitao šta mislim da se tako može raditi. Taj prvi put dao sam mu 3.000 maraka i onda svaki mjesec po hiljadu - ispričao je Melić.

On je dodao da je, pored davanja novca, Muslimoviću morao platiti račun za gume, kupiti kosilicu, a finansirao je i dva puta odlazak na utakmice reprezentacije BiH u inostranstvo. Melić je procijenio da je Muslimoviću ukupno dao oko 170.000 KM.

Dodao je da je povremeno novac davao i Fadilu Šehiću, bivšem upravniku Šumarije Bosanski Petrovac, a kasnije tehničkom direktoru u 'Unko-sanskim šumama', kao i njegovom nasljedniku Sabahudinu Solakoviću.

- Kada je Solaković imenovan za upravnika, pozvao nas je direktor Muslimović da nas upozna sa njim i tada je rekao da treba Solakovića pomoći u školovanju - kazao je Melić.

Novac je, prema Melićevim riječima, za unaprijed dogovorene poslove i tendere morao davati i predsjedniku komisije za dodjele i javne nabavke Rasimu Mehmedoviću, kao i poslovođi u Bosanskom Petrovcu Fahiru Sirći.

Tužilaštvo USK je prezentiralo i video zapis o primopredaji označenog novca koji je Šaban Melić predao Fahiru Sirći.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 KM i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Na ovom ročištu je svjedočio i Mirko Latković, vlasnik firme 'Miki trans', koji je također rekao da je Muslimoviću davao novac da bi njegova firma dobila ugovore o dodjeli drvnih sortimenata jele i smrče.

- Davao sam 10 KM po kubiku robe sadržane u Ugovoru. Novac sam direktno davao Muslimoviću u njegovoj kancelariji. Tada bih odmah i potpisao ugovor. Jednom prilikom direktor je tražio da kupim agregat, što sam i uradio - kazao je svjedok.

Latković je rekao da je Muslimoviću ukupno dao oko 30.000 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar.

Published in USK

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti