A+ R A-
23 Oktobar 2017
četvrtak, 09 Februar 2017 15:29

Prosvjetari odbili sporazum Vlade

skolske-klupe

 

Kantonalni odbor Sindikata obrazovanja USK razmatrao je danas mišljenja sindikalnih podružnica o sporazumu, koji je na prijedlog Vlade USK danas trebao biti i potpisan. Prosvjetari su nezadovoljni predloženim sporazumom jer on ne govori do kad treba da se potpiše kolektivni ugovor, a ne sadrži ni plan isplate dugovanja prema uposlenima u obrazovanju. Kako je rekao Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK, nezadovoljni su dinamikom koju je predvidjela Vlada za isplatu ovih dugovanja. Obećanje kantonalnog premijera Rošića da će plaća jednako kasniti svim budžetskim korisnicima nije ispoštovano, pod izlikom da za obrazovanje nema dovoljno novca, jer uposlenih u ovoj djelatnosti ima previše. Prosvjetari će predložiti Vladi da se što prije upriliči sastanak predstavnika obiju strana, kako bi se definisao novi sporazum koji će biti prihvatljiv za obje strane.

 

Published in USK
četvrtak, 09 Februar 2017 14:27

Uvodi se taksa za lijekove sa esencijalne liste

vlada0902 

Prijedlog odluke o visini mjesečne naknade za članove uprave JP Regionalna sanitarna deponija USK je povučen sa dnevnog reda današnje sjednice Vlade USK. Premijer Kantona Husein Rošić je u izjavi za novinare rekao da Kanton u vlasničkoj strukturi ovog preduzeća učestvuje sa samo 5%, a da Vlada istovremeno nema povratnih informacija o aktivnostima koje preduzeće provodi. Vlada je danas pokrenula izradu uredbe o kriterijima za plaćanje upravljačkih struktura u JP Regionalna sanitarna deponija, koja bi jasno difinisala nerad, kako bi se prekinula praksa da se upravljačke strukture rodovno plaćaju, a da istovremeno nema nikakvih efekata njihovog rada.

Najbitnije za danas predstavljeni Plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu, kako je rekao premijer Rišić, je inspekcijski nadzor u zdravstvenim ustanovama. Rošić je rekao da nije normalno da pacijenti idu u privatrne zdravstvene ustanove, iako Zavod redovno izmiruje svoje obaveze prema javnim zdravstvenim ustanovama. Biće izvršen pregled usluga koje se nude pacijentima, koje se redovno plaćaju, a pacijenti opet idu u privatne ustanove da bi dobili kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Vlada će donijeti i dodatne mjere u smislu uredbe o oslobađanju određenih kategorija stanovništva od plaćanja premije. Iako su te kategorije već uredno pobrojane u postojećim propisima, stiče se dojam da se zloupotrebljavaju takvi propisi, čime će se Vlada u narednom periodu pozabaviti, rečeno je.

Kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac, danas je informisao Vladu da je prošle godine realizirano 3,6 miliona maraka poticajnih sredstava u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Došlo je do rasta proizvodnje bobičastog voća, prvenstveno malina, pa je stvoren poticajni dug po tom osnovu u iznosu od oko 750.000 KM, što će biti predviđeno u novom budžetu, kao dug iz prethodne godine. Sa federalnim poticajima, poticajni iznos, koji je plasiran na području USK, je oko 19 miliona KM.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić, u svom je izvještaju među ostalim rekao da je u 2016. godini smanjen broj izdatih vozačkih dozvola, te da je u 2015. i 2016. godini u odnosu na prethodni izvještajni period, povećan broj izdatih putnih isprava za oko 20.000. Po hitnom postupku je izdato 3.737 putnih isprava.

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne politike Salih Mesić, je govorio o Prijedlogu odluke UO Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za uvođenje takse na teret osiguranih lica za izdavanje lijekova sa esencijalne liste. Visina te takse iznosila bi 1KM, o čemu će konačnu odluku donijeti Skupština. Kako je rečeno na sjednici, uvođenjem ove takse došlo bi do punjenja budžeta Zavoda za nekih 1,2 miliona KM.

Published in USK

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti