A+ R A-
25 Juni 2017
četvrtak, 02 Februar 2017 10:09

Bosanska Krupa spremna za učešće u MEG projektu

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

 

U utorak je na konferenciji u Sarajevu, koju organizuju Ambasada Švicarske i UNDP upriličeno potpisivanje Pisma namjere svih jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG). Među općinama koje su potvrdile interes i spremnost da budu partneri i aktivno učestvuju u realizaciji prve faze projekta u periodu od 2016. do 2020. godine je i Bosanska Krupa.

MEG projekt implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija, a finansira Vlada Švicarske. U narednih 12 godina nastojat će poboljšati općinske kapacitete, pružajući pomoć u primjeni kvalitetnih javnih politika i upravljanja procesima, što treba da inicira uzajamno djelovanje lokalnih donosioca odluka i građana, te podrži kapitalne investicije za pokretanje održivog ekonomskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanjem Pisma namjere Bosanska Krupa je između ostalog prihvatila podršku u uspostavljanju i unapređenju funkcionalnog sistema upravljanja učincima jedinice lokalne samouprave, podršku omogućavanju većeg učešća građana u procesu donošenja odluka, osiguravanju održivog pružanja usluga sa naglaskom na sektor voda, zatim podršku u unapređenju povoljnog poslovnog okruženja i realiziranju mjera i usluga za zapošljavanje, kao i finansijsku podršku za unapređenje okolišne i ekonomske infrastrukture.

- U Bosanskoj Krupi kroz MEG projekt mi očekujemo 300 hiljada KM ulaganja godišnje, ne računajući naša sredstva. To dovoljno govori o veličini i ozbiljnosti projekta u kojem naše partnerstvo nije slučajno, nego naprotiv zasluženo. Bosanska Krupa je jedna od najnaprednijih općina u USK i našoj zemlji, prepoznata po uspješnosti projekata od strane mnogih pa evo i Vlade Švicarske i UNDP-a. Imali smo prije nekoliko dana i prezentaciju izvještaja o procjeni učinka na polju dobre uprave urađenog na osnovu analize kroz MEG u kojem smo ocijenjeni kao dobar primjer sa mogućnošću unapređenja i postizanja visokih ocjena učinkovitosti uprave – ističe načelnik Armin Halitović.

U pomenutom izvještaju istaknuto je da bosanskokrupska uprava ima izrazito visok učinak na nekoliko oblasti, pa i na onaj možda najbitniji, a to je rast i razvoj općine. Do ovih zaključaka u analizi došlo se, između ostalog, na osnovu podataka koji govore da Bosanska Krupa u posljednje tri godine bilježi kontinuiran rast broja zaposlenih, samostalnih poduzetnika, te malih i srednjih preduzeća.

Općina se potpisivanjem Pisma namjere obavezala da će osigurati što kvalitetniju komunikaciju i koordinaciju projektnih aktivnosti između svih interesnih strana na području Bosanske Krupe, pružiti tehničku i administrativnu podršku, osigurati određen udio finansijskih sredstava za sufinansiranje prioritetnih projekata, te osigurati, gdje je moguće, da socijalno ugrožene kategorije stanovništva, a naročito nezaposlene žene i mladi, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, povratnici i interno raseljene osobe i Romi budu aktivno i ravnopravno uključeni u sve projektne aktivnosti.

Tokom prve četverogodišnje faze projekta, pružit će se podrška organima lokalne vlasti u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, među kojima su i socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Osim toga, planirana je i saradnja sa privatnim sektorom u svrhu podrške otvaranju novih radnih mjesta. Budžet za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion konvertibilnih maraka.

Read 237 times Last modified on četvrtak, 02 Februar 2017 10:16

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Bosanska Krupa - Posljednje vijesti

Pregled članaka po datumu

« June 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!