A+ R A-
27 Maj 2017
petak, 07 April 2017 08:17

Načelnici općina USK podržali ukidanje kantona u FBiH Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ukidanje kantona

Jučer je u Bosanskoj Krupi održan kolegij gradonačelnika i načelnika općina Unsko-sanskog kantona. U drugom dijelu sastanka gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prezentirao je svoju inicijativu za promjenu Ustava FBiH, odnosno ukidanje kantona u Federaciji, što smatra jedinim načinom ekonomski održivog razvoja, odnosno stvaranja boljih životnih uslova u našoj zemlji. 
- Glavni je problem što smo svjetski rekorderi po broju ministara, poslanika, savjetnika, pomoćnika ministara, na broj stanovnika. U Federaciji je 111 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika premijera i ministara, na stotine poslanika, preko 1000 članova komisija kad su u pitanju skupštine kantona, a kad su u pitanju vanbudžetski fondovi isto tako blizu 1000. Hoćemo da umjesto 35 vanbudžetskih fondova bude 5, da se obezbijede uštede, a da u tim fondovima svaki kanton bude podjednako zastupljen. Mi u Federaciji iz PDV-a primamo 8,4%, a recimo gradovi i općine Republike Srpske tri puta više 24,5% jer nemaju kantone. Neka ostanu kantoni kao ustavna kategorija, kao teritorija, ali da se ukinu vlasti i nadležnosti prenesu na federalni i lokalni nivo. Tada bi građani u općinama imali 3, a možda i 4 puta više nego danas. Mogli bismo iz PDV-a davati poticaje i krenuti u brži ekonomski razvoj, a i Federacija bi imala 2,5 puta više sredstava. Uštede bi na godišnjem nivou iznosile 400-500 miliona KM - objasnio je gradonačelnik Imamović.
Dosadašnje inicijative oko izmjene ustavnog sistema, kako kaže Imamović, propale su jer se odmah išlo na Dejtonski sporazum što je nemoguće, da sve velike sile sjednu za isti sto i da se svi oko svega slože. 
- Ali možemo vidjeti šta je do nas u Federaciji. To je moguće. Trebamo prije svege mijenjati hronološki, za početak Vašingtonski ustav iz '94 pa da vidimo onda ako se nekad steknu uslovi za Dejtonski. Treba riješiti više problema. Mi u jednoj državi imamo 13 država, 3 entiteta i 10 kantona, pa dajte da skinemo odmah 10 kantona kao država, neka ostanu kao teritorije i to je suština ideje. Imate neke 3.5 milijarde da podijelite između Federacije i lokalnih zajednica, da ostvarite velike uštede i postignete potpunu promjenu paradigme, potpunu ravnopravost građana bez obzira na to koje su nacije i u kojem dijelu Federacije žive - dodao je Imamović. 
- Načelnici Unsko-sanskog kantona nastavljaju praksu koju su započeli prije tri mjeseca i danas smo razgovarali o svemu onome što nas muči, a toga ima zaista puno, barem što se tiče lokalnih zajednica u Kantonu i u Federaciji, pa i u cijeloj BiH. Donijeli smo određene zaključke, jedan od njih je da ćemo tražiti sastanak sa kantonalnim premijerom do kraja aprila i sa federalnim do kraja maja, da vidimo šta mi kao lokalne zajednice možemo očekivati i da li je to usaglašeno sa našim strategijama koje su donesene – rekao je nakon sastanka načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.
Gradonačelnik Imamović nastavlja prezentaciju svoje ideje. U narednom periodu razgovarat će sa ostalim načelnicima i gradonačelnicima, vjerskim zajednicama, interesnim grupama u FBiH.

 

(vijesti.ba)

Read 186 times Last modified on petak, 07 April 2017 08:28

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Bosanska Krupa - Posljednje vijesti

Pregled članaka po datumu

« May 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!