A+ R A-
27 Maj 2017
ponedjeljak, 31 Oktobar 2016 13:39

Zapošljavanje invalida uspješna priča Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

U državi koja ima visoku stopu nezaposlenosti, zapošljavanje ili samozapošljavanje osoba sa određenim oblikom invalidnosti može se smatrati uspješnom pričom...

samozaposljavnje-distroficari-cazin
U Cazinskom Udruženju distrofičara zadovoljni su postojanjem i radom federalnog fonda za zapošljavanje invalidnih osoba. Iako se slažu da još uvijek je mali broj invalida koji su u radnom odnosu, ovaj fond im ipak ulijeva sigurnost da su sada mogućnosti za pronalazak radnog mjesta puno veće.
U državi koja ima visoku stopu nezaposlenosti, zapošljavanje ili samozapošljavanje osoba sa određenim oblikom invalidnosti može se smatrati uspješnom pričom. Udruženje će ponovo aplicirati kod fonda, ovaj put sa projektom samozapošljavanja.
"Mnogo je lakše i bolje kada osoba sa invaliditetom upravlja svojim poslom jer do sada se dešavalo da nam pojedinci uzmu sredstva, zaposle invalida, nametnu mu posao koji on ne može obavljati, pa mu daju otkaz", kaže Sead Delić iz Udruženja distrofičara Cazin.

Federalni fond za zapošljavanje osoba sa invalidnošću egzistira od 2011. godine i pokazao se, tvrdi Delić, pravom adresom da ova kategorija stanovništva dođe do posla.
"Poslodavci bi trebali znati koje povlastice postoje za one koji zaposle osobu sa invaliditetom. Mogu, primjerice, ostvariti financijske poticaje od šest do 15 hiljada maraka po jednoj zaposlenoj osobi. A javni pozivi su dva puta godišnje, u aprilu i oktobru", kaže Delić.
Iako se invalidne osobe suočavaju sa brojim poteškoćama u ostvarivanju svojih prava, Delić podsjeća da je problem u društvenoj zajednici koja ne može razvijati politiku jednakih mogućnosti, piše RTV USK.

Read 448 times Last modified on ponedjeljak, 31 Oktobar 2016 13:47

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Cazin - Posljednje vijesti

Pregled članaka po datumu

« May 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!