A+ R A-
25 Septembar 2017
četvrtak, 09 Februar 2017 14:27

Uvodi se taksa za lijekove sa esencijalne liste Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

vlada0902 

Prijedlog odluke o visini mjesečne naknade za članove uprave JP Regionalna sanitarna deponija USK je povučen sa dnevnog reda današnje sjednice Vlade USK. Premijer Kantona Husein Rošić je u izjavi za novinare rekao da Kanton u vlasničkoj strukturi ovog preduzeća učestvuje sa samo 5%, a da Vlada istovremeno nema povratnih informacija o aktivnostima koje preduzeće provodi. Vlada je danas pokrenula izradu uredbe o kriterijima za plaćanje upravljačkih struktura u JP Regionalna sanitarna deponija, koja bi jasno difinisala nerad, kako bi se prekinula praksa da se upravljačke strukture rodovno plaćaju, a da istovremeno nema nikakvih efekata njihovog rada.

Najbitnije za danas predstavljeni Plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu, kako je rekao premijer Rišić, je inspekcijski nadzor u zdravstvenim ustanovama. Rošić je rekao da nije normalno da pacijenti idu u privatrne zdravstvene ustanove, iako Zavod redovno izmiruje svoje obaveze prema javnim zdravstvenim ustanovama. Biće izvršen pregled usluga koje se nude pacijentima, koje se redovno plaćaju, a pacijenti opet idu u privatne ustanove da bi dobili kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Vlada će donijeti i dodatne mjere u smislu uredbe o oslobađanju određenih kategorija stanovništva od plaćanja premije. Iako su te kategorije već uredno pobrojane u postojećim propisima, stiče se dojam da se zloupotrebljavaju takvi propisi, čime će se Vlada u narednom periodu pozabaviti, rečeno je.

Kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac, danas je informisao Vladu da je prošle godine realizirano 3,6 miliona maraka poticajnih sredstava u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Došlo je do rasta proizvodnje bobičastog voća, prvenstveno malina, pa je stvoren poticajni dug po tom osnovu u iznosu od oko 750.000 KM, što će biti predviđeno u novom budžetu, kao dug iz prethodne godine. Sa federalnim poticajima, poticajni iznos, koji je plasiran na području USK, je oko 19 miliona KM.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić, u svom je izvještaju među ostalim rekao da je u 2016. godini smanjen broj izdatih vozačkih dozvola, te da je u 2015. i 2016. godini u odnosu na prethodni izvještajni period, povećan broj izdatih putnih isprava za oko 20.000. Po hitnom postupku je izdato 3.737 putnih isprava.

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne politike Salih Mesić, je govorio o Prijedlogu odluke UO Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za uvođenje takse na teret osiguranih lica za izdavanje lijekova sa esencijalne liste. Visina te takse iznosila bi 1KM, o čemu će konačnu odluku donijeti Skupština. Kako je rečeno na sjednici, uvođenjem ove takse došlo bi do punjenja budžeta Zavoda za nekih 1,2 miliona KM.

Read 119 times Last modified on četvrtak, 09 Februar 2017 14:37

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« September 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti