A+ R A-
25 Juni 2017
ponedjeljak, 13 Februar 2017 15:10

Otkazana redovna sjednica Skupštine USK Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

skustina-usk-10112015

Da se politička kriza u USK nastavlja i pored nedavne rekonstrukcije Vlade, potvrdilo je današnje neodržavanje redovne sjednice Skupštine. Kod samog usvajanja dnevnog reda bilo je jasno da ne postoji parlamentarna većina. Ovom je prethodio prelazak DF-ove poslanice Nedime Zulić u redove A-SDA.

Ništa više ne iznenađuje kada je u pitanju politička scena u USK, koji je rekorder po broju imenovanih vlada, ali i po visini primanja skupštinskih poslanika. S obzirom da danas zakazana sjednica Skupštine USK nije održana, jer nije bilo većine za usvajanje dnevnog reda, predjedavajući Skupštine Nijaz Hušić mišljenja je da je najveća odgovornost na poslanici Nedimi Zulić. Slično razmišlja i Farko Hodžić, predjednik Kluba DF-a, koji je iznenađen činjenicom da je ova skupštinska poslanica izabrala da se učlani baš u Stranku demokratske aktivnosti.

U SDA su mišljenja da je ovim činom i političkim mešetarenjima u USK došlo do narušavanja volje građana. Edin Bašagić iz Klub SDA, smatra da je promjena stranačkog dresa poslanice Zulić u najmanju ruku žalosna. U međuvremenu, Vlada nastavlja raditi, tvrdi kantonalni premijer Husein Rošić. U pozadini svega, kažu u SDA, su pojednici iz redova A-SDA koji pokušavaju preuzeti vlast zarad vlastitih interesa. Nijaz Hušić tvrdi da se iza svega krije želja za preuzimanjem vlasti, kako bi se sačuvali privatni biznisi. Premijer Rošić kaže da je u pozadini određena skupštinska odluka o preduzeću Incel, koju on nije iz nekih razloga mogao potpisati, kao i kredit za kanalizacioni sistem u Cazinu.

Iz A-SDA ovo čvrsto negiraju tvrdeći da je problem unutrastranačkom sukobu u SDA i njihovom neprincipijelnom koaliranju. Rasim Pajić iz Kluba poslanika A-SDA smatra da bi bilo moralno, s obzirom da nema podršku u Skupštini, da premijer Rošić podnese ostavku. Poznat je slijed događaja, pregovaranja, dogovaranja, lobiranja. Koje će stranke u konačnici činiti parlamentarnu većinu i hoće li doći do još jedne smjene vlade, a bila bi to 18. od formiranja USK, znat će se uskoro.

Read 90 times Last modified on utorak, 14 Februar 2017 09:41

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« June 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!