A+ R A-
25 Juni 2017
četvrtak, 16 Februar 2017 13:34

Pregovori Sindikata zdravstvenih radnika i Vlade USK Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Predstavnici tek tri kantona i sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu iz tih kantona, jučer su u Sarajevu potpisali Granski kolektivni ugovor. Među njima nisu predstavnici Unsko-sanskog kantona, pa su iz Sindikata Vladi USK dali rok do 1. marta da da saglasnost na prečišćeni tekst Granskog kolektivnog ugovora.U suprotnom stupaju u štrajk.

doktori-odlaze

Oko 2.000 zaposlenih u zdravstvu USK, bez obzira na nestabilnu političku situaciju i česte rekontrukcije Vlade koje su dovele do zastoja u davanju saglasnosti, od Vlade USK očekuju da do 1. marta da saglasnost na prečišćeni tekst Granskog kolektivnog ugovora, kako bi kaže predjednik Sindikata Mirsad Muhamedagić, zaposleni u zdravstvu ostvarili svoja prava i bili zaštićeni zakonom. Prednosti novog Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora su što su radnu sedmicu od 37,5 sati produžili na 40 sati, a garantirana satnica od 2 marke je povećana na 2.35. Muhamedagić zbog toga ne vidi razlog zbog kojeg bi Vlada USK uskratila svoju saglasnost na potpisani Granski kolektivni ugovor.

Nedavno imenovani ministar zdravstva u Vladi USK Salih Mesić slaže se da su nestabilne političke prilike usporile pregovore sa Sindikatom, no ipak vjeruje da će Vlada do 1. marta dati saglasnost na kolektivni ugovor i da do štrajka neće doći. U Sindikatu  nisu zadovoljni ni planiranim sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu, koja su namijenjena za finansiranje zdravstvenih ustanova i ukoliko Vlada do 1. marta ne da saglasnost, najavljuju generalni štrajk.

Read 94 times Last modified on četvrtak, 16 Februar 2017 13:39

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« June 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!