A+ R A-
25 Juni 2017
petak, 17 Februar 2017 14:44

AS grupacija zainteresirana za investiranje u USK Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, resorni ministri privrede i poljoprivrede, Ilfad Medić i Dragan Polimanac, razgovarali su danas u Bihaću sa predstavnicima AS grupacije.

as grupacija

AS grupaciju Unsko-sanski kanton zanima kao područje za investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća. Ono što USK čini konkurentnim jest geostrateški položaj, blizina granice sa EU, te mogućnost brzog transporta svježeg voća u zemlje EU. U Unsko-sanskom kantonu već imaju 860 kooperanata, a interes im je proširenje proizvodnje. Pogoni iz sastava Agrokomerca, locirani u Pjanićima, iako van funkcije godinama, mogli bi se staviti u pogon, u zajedničkom projektu Vlade USK, Vlade FBiH i AS grupacije, a osim pokretanja kapaciteta direktno bi se zaposlilo 30 ljudi, prezentovao je Smail Korajlić u ime uprave AS.

Razgovor o ovom projektu će biti konkretiziran nakon uključivanja resornog federalnog ministarstva, u čijoj je nadležnosti je Agrokomerc. Vlada Kantona zainteresovana je za svaki ozbiljan projekat koji će otvoriti nova radna mjesta, potvrdio je premijer Rošić.

- Mi smo planirali podršku zapošljavanju kroz refundacije poreza i doprinosa za novozaposlene radnike i subvencije kamata. Cilj nam je da se zapošljavaju radnici i zadovoljan sam mogućnošću da realiziramo kvalitetan projekat koji bi i povećao broj kooperanata i osigurao zapošljavanje 30 ljudi u Pjanićima - kazao je Ilfad Medić, ministar privrede u Vladi USK.

Ovo je nastavak razgovora sa AS grupacijom, koje je Vlada započela u prošloj godini, kad je Smail Korajlić, predstavnik uprave grupacije najavio da planiraju milionske investicije u USK.

Read 92 times Last modified on petak, 17 Februar 2017 15:08

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« June 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Nauka i tehnologija

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5...

Ljepota i moda

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Pametne' traperice: Hit model koji će razigrati svaki stajling

Rosie Huntington-Whiteley u slobodno vrijeme obožava nositi traperice. Posljednji model koji je odabrala bile su hit traperice do iznad gležnjeva,...

Zdravlje

Biber saveznik dobre probave

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…...

Zanimljivosti

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

BRZO I LAKO: Kako da vežete pertle za samo dvije sekunde?

Učenje toga da vežete pertle brzo neće promijeniti vaš život...ali će sigurno biti poboljšanje koje ćete zauvijek pamtiti!