A+ R A-
25 Septembar 2017
petak, 28 April 2017 08:41

Borba protiv ambrozije Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ambrozija 2Na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću započela je implementacija projekta "Borba protiv ambrozije" koji se provodi zajedno sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i financira iz sredstava za ekološke naknade za 2016. godinu.

Juče je održana prezentacija projekta "Borba protiv ambrozije". Projekt je značajan prema nekoliko vrlo važnih kriterija, prvo jer ambrozija proizvodi polen koji je vrlo opasan alergen i sa nizom specifičnih alergena koje sadrži, izaziva alergijsku upalu koja se različito manifestira kod ljudi.

ambrozija 4

Niz važnih činjenica vezanih uz ambroziju su da je ambrozija biljka koja nanosi veliku štetu u poljoprivredi, ona je ruderalni korov koji se svugdje pojavljuje, aerozagađivač je i što je vrlo zabrinjavajuće teško se iskorjenjuje. Konačno, važna činjenica je da se trenutno epicentar širenja polena ambrozije nalazi upravo u zemljama Balkana, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Prema mjerenjima prisutan je u velikim koncentracijama u svim općinama/gradovima Unsko-sanskog kantona i veliki je broj građana koji imaju alergijske probleme sa polenom ambrozije. Zato je tim sa Biotehničkog fakulteta sa voditeljicom profesoricom Azrom Skender osmislio ovaj projekt. U projektu će se, osim edukacija o značaju uništavanja ambrozije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama Bihaća i Cazina, kao i sa studentima Univerziteta u Bihaću, provoditi nekoliko važnih akcija. Između ostalih, u po šest mjesnih zajednica u Bihaću i Cazinu također će se provoditi edukacije, ali i akcije uništavanja ambrozije, nakon što se detektira najgušća koncentracija amrozija. Svaka od mjesnih zajednica dobiće kosilice, prskalice i herbicide za uništavanje ambrozije. Akcija uništavanja radiće se istovremeno u svih 12 MZ, pripremljeni su promotivni letak i brošura, a planirane su i medijske aktivnosti.

Biće organiziran i okrugli stol pod sloganom "Borba protiv ambrozije za život bez ambrozije" sa kojeg će se prema nadležnim organima uputiti inicijativa da se donesu odgovarajuće mjere za dugoročno suzbijanje ambrozije, kao i da se definira "Dan borbe protiv ambrozije" u USK, poručeno je sa prezentacije projekta.

Read 275 times Last modified on petak, 28 April 2017 08:54

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« September 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti