A+ R A-
23 Oktobar 2017
utorak, 20 Juni 2017 14:28

Do verifikacije diploma, kroz izmjene Zakona o nostrifikaciji Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Kolegij Skupštine USK je odlučio da se na jučerašnjem 33. redovnom skupštinskom zasjedanju, ne raspravlja o problemu srednje medicinske škole, koja nezakonito djeluje u okviru Katoličkog školskog centra u Bihaću.

ksc bihac

Kantonalna vlada je predložila da se na jučer održanoj sjednici riješi problem verifikacije diploma učenika koji su završili program ove medicinske škole i da se raspravi Elaborat o ekonomskoj opravdanosti njenog postojanja, ali su prema odluci Kolegija, ove tačke povučene sa dnevnog reda.

Razlog je, kako je pojasnio predsjedavajući Skupštinom Nijaz Hušić, u tome što su radna tijela Skupštine održala svoje sjednice i utvrdila da Skupština zbog nenadležnosti ne može izvršiti verifikaciju spornih diploma.

U zadnjih nekoliko godina su se desili mnogobrojni propusti u radu KŠC-a, zbog čega Hušić smatra da se sa cijelim slučajem treba pozabaviti i Tužilaštvo, kako bi se utvrdila odgovornost onih koji jesu krivi za sve.

Nova sjednica Skupštine je najavljena za srijedu, kako bi se učenicima, koji čekaju na verifikaciju svojih diploma, što prije omogućilo da nastave sa školovanjem, odnosno da im se da osnov da pokušaju pronaći neko zaposlenje.

Premijer USK Husein Rošić tvrdi da Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti postojanja srednje medicinske škole u okviru KŠC-a nije sporan, nego samo odluka resornog ministarstva o verifikaciji diploma, koja bi se trebala riješiti izmjenam Zakona o nostrifikaciji inozemnih svjedodžbi. I on se slaže da je neko napravio dosta propusta unazad četiri godine, a kao najodgovornije proziva menadžment KŠC-a. Od odgovornosti ne oslobađa ni resorno ministarstvo, jer postoje tragovi da se menadžment škole obraćao ministarstvu u više navrata, te da su pojedini ministri davali saglasnost za rad određenih odsjeka, a da za to nisu imali odobrenje Skupštine USK, koja je jedina nadležna da odlučuje o osnivanju škola na području Kantona.

Rošić najavljuje do kraja sedmice i vanrednu sjednicu Skuštine, na kojoj će se raspravljati po skraćenom postupku o doradama Zakona o nostrifikaciji, kako bi se izišlo iz cijele situacije.

Jučer su se ispred skupštinske dvorane okupila djeca koja ne mogu da verificiraju svoje diplome i njihovi roditelji, kako bi na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo situacijom. Vildana Pečenković je majka djevojčice koja pohađa drugi razred usmjerenja za zubne tehničare. Kaže da su prvi put čuli da škola radi bez dozvole prošle godine i da je to, kako je rekla, van pameti.

Skupštinski poslanici su nastavili jučer sjednicu i raspravili još 14 tačaka dnevnog reda, među kojima su i Prijedlog zakona o uvjetima rada Kantonalne bolnice u Bihaću, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o šumama.

Read 158 times Last modified on utorak, 20 Juni 2017 14:33

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« October 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti