A+ R A-
23 Oktobar 2017
petak, 07 Juli 2017 10:04

Zajedno za opće dobro Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

sisak

Performans koji se treći put u Bihaću održava u organizaciju Planinarskog društva Horizont, prilika je bila da oni koji nisu u mogućnosti 11. jula prisutvovati komemoraciji u Srebrenici, učešćem na performansu odaju počast žrtvama srebreničkog genocida. Delegacija Sisačko-moslavačke županije predvođena županom Ivom Žinićem posjetila je jučer Bihać i USK. Razgovarali su sa predstavnicima kantonalne vlasti, nakon čega su na stadionu NK Jedinstvo pratili performans organiziran u čast srebreničkih žrtava.

srebr1

Premijer USK Husein Rošić je nakon sastanka naglasio da je USK kulturno-historijski povezan sa Sisačko-moslavačkom županijom i da su otvorene teme buduće saradnje. - Imamo prijatelje koji nam žele pomoći nudeći nam svoja bogata iskustva koja su primijenili u dosadašnjem radu - kazao je Rošić.

Sisačko-moslavačka županija je hrvatska županija koja je u prošloj godini povukla najviše sredstava iz fondova EU. Župan Žinić upravo tu vidi najveću šansu da se ostvari suradnja između dvije regije. Veliki iskorak, kako je rekao, može se napraviti u oblasti kulturne saradnje, ali i u iskorištavanju fondova EU. Sisačka razvojna agencija broji 40 uposlenika i jedna je od najjačih u RH. Veliku mogućnost saradnje župan Žinić vidi u turizmu i poljoprivredi.srebr2

Inicijativa za posjetu delegacije Sisačko-moslavačke županije je krenula iz Medžlisa IZ Sisak, koja ima izuzetno dobru saradnju sa lokalnim vlastima. Sisački imam Alem Crnkić naglašava da ova posjeta doprinosi afirmaciji zajedničkih polja suradnje. Medžlis IZ je nosilac projekta izgradnje budućeg islamskog kulturnog centra, koji je najavljen kao zajednički projekt lokalne zajednice i predstavnika gradske i županijske vlasti. - Centar će biti otvoren za sve građane Siska i Sisačko-moslavačke županije, to će biti i sisačka džamija i centar iz kojeg će se širiti poruke mira, tolerancije i drugih vrijednosti koje mi živimo - poručio je imam Crnkić.

U Sisku živi oko 2.500 muslimana, dominantno ljudi koji gravitiraju USK. Za 16. septembar je u Sisku najavljena svečana akademija povodom 50 godina od osnutka i djelovanja Islamske zajednice u Sisku.

Read 183 times Last modified on utorak, 11 Juli 2017 09:17

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« October 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti