A+ R A-
23 Oktobar 2017
utorak, 29 Avgust 2017 09:45

Bh. vlasti preporučuju da se ne ide na ekskurziju u Španiju Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

spanija

Nedavni teroristički napadi u Barceloni i okolici, uslovili su preporuku Vlade USK i Ministarstva obrazovanja o odgodi ili otkazivanju maturskih putovanja u taj dio Evrope.

„Tako smo postupili na preporuku Federalnog ministarstva. Ponavljam, to je samo preporuka, kao mjera opreza, zbog dešavanja u Španiji. Dalje je sve na školama i roditeljima, oni donose konačnu odluku. Na kraju, agencije, škole i roditelji su i dužni potpisati ugovor o saglasnosti i pristanku da djeca putuju u Španiju“, rekao je  Muhamed Ramić, resorni ministar.

S obzirom da su gotovo svi maturanti s područja USK već isplanirali put do katalonskog turističkog odredišta Lloret de Mara, ovo je posljednjih dana najaktuelnija tema i u ovom dijelu BiH. Iz turističkih agencija tvrde da razloga za brigu i otkazivanja maturskih putovanja nema.

„Mi već tamo imamo grupu turista, a i naši tour – operatori tvrde da zaista nema razloga za zabrinutost. Veliki broj turista i sada posjećuje Kataloniju, tako da nije riječ o vanrednoj situaciji. Uvjeravam sve da nema potrebe za odgodama ili otkazivanjem ekskurzija“, istakao je Edin Karić, menadžer „Grand – Tours“ agencije.

U školama će naravno uvažiti konačan stav roditelja, nakon večerašnjih i sutrašnjih sastanaka. „Preporuku Vlade smo dobili, tako da smo se odlučili da uključimo roditelje u sve ovo i donesemo zajedničku odluku“, rekli su nam Senaid Haskić, direktor Medicinske škole u Bihaću i Jasmin Hodžić, direktor bihaćke Gimnazije

Učenici uprkos svemu s nestrpljenjem broje dane do polaska na nezaboravno putovanje. Za većinu njih, drugi ishod je neprihvatljiv. To nam je potvrdio i Belmin Fajić iz Vijeća učenika Gimnazije Bihać - „Želja za putovanjem, avanturom i druženjem jača je od nekog eventualnog straha, jer je opasnost od terorističkih napada gotovo jednaka u cijeloj Evropi. Tako barem razmišlja većina učenika“.

Osim sigurnosnog aspekta, tu je i onaj financijske prirode. „Ovo je najskuplja ekskurzija do sada. Uplatili smo već dio novca, a ukoliko odustanemo neće nam biti vraćen cijeli iznos. I to dodatno otežava odluku naših roditelja“, dodao je Fajić.

Na kraju naravno, o svemu odlučuju roditelji. Platiti i prihvatiti rizik, ili ostati bez dijela uplaćenog novca i ovoj generaciji maturanata uskratiti neke od najljepših mladalačkih dana?! O tome će odlučivati večeras i sutra, na sastancima s direktorima i školskim profesorima.

http://www.radiobihac.com/vijest/bh-vlasti-preporucuju-da-se-ne-ide-na-ekskurziju-u-spaniju/42

Read 137 times Last modified on srijeda, 30 Avgust 2017 10:02

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« October 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti