A+ R A-
21 Oktobar 2017

DF konf

 

Klub poslanika Demokratske fronte u Skupštini Unsko-sanskog kantona danas je u Bihaću održao konferenciju za novinare. Govoreći o aktuelnoj političkoj situciji, Klub poslanika Demokratske fronte u Skupštini USK, se osvrnuo na dešavanja na posljednjim vanrednim  sjednicama. Naglašeno je da su svoj glas za rekonstrukciju Vlade USK dali kako bi pokazali svoju odgovornost, prije svega prema građanima.

Farko Hodžić, predsjednik KO DF-a, kaže da ova stranka neće u koaliciju sa Strankom demokratske akcije, Savezom za bolju budućnost, a niti sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, sve do završetka tekućeg mandata. Pravdajući odluku DF-a da podrži rekontsrukciju Vlade USK, Hodžić je rekao da skoro polovinu Vlade sada čine nestranački ministri. U Demokratskoj fronti USK će, kako kažu, učiniti sve da u duhu Ustava i pozitivnih zakonskih propisa, ne dozvole blokadu na bilo kojem nivou. 

Published in USK
srijeda, 01 Februar 2017 13:30

U NK Jedinstvo ne smije biti politike

DSC 0780

 

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić održao je danas sastanak sa dijelom uprave i igrača Nogometnog kluba Jedinstvo. Pred današnju prozivku i početak priprema za proljetni dio prvenstva, gradonačelnik Fazlić upoznao je igrače i upravu sa spremnošću gradske uprave da pomogne rad Jedinstva, te je shodno Odluci o privremenom financiranju grada, danas izdvojeno 20.000 KM neophodnih za rad kluba.

Istaknuvši da je značaj Jedinstva za Bihać nemjerljiv, gradonačelnik Fazlić je kazao da se Jedinstvo ne može samo financirati iz gradskog budžeta, već se shodno velikoj podršci građana i privrednika, trebaju tražiti rješenja i kroz ulazak privatnog kapitala u klub.

- Prvo što želim kao gradonačelnik uraditi jeste depolitizirati NK Jedinstvo i ja neću postavljati nikog svog u upravu niti ću dozvoliti da se politički interesi prelamaju preko ovog kluba. Istovremeno kod donošenja novog budžeta zalagaću se da se uvrste sredstva za normalan rad kluba. Posebno ću se založiti da se izdvajaju sredstva za infrastrukturu i za omladinske kategorije uz kriterije kao što je broj članova, rezultat i nivo takmičenja - kazao je Fazlić.

Rečeno je da je za godišnje potrebe ovog kluba, dosad bila praksa da se u dvije godine izdvoji i do 1,5 miliona KM, a da pri tom nema rezultata, nije povećan broj igrača i ne igra se viši rang takmičenja. 

- Mi ćemo se potruditi da se NK Jedinstvo ne ugasi i da se stvore zdrave osnove da ovaj klub bude sportski kolektiv svih građana Bihaća, a ne sportski kolektiv gradonačelnika i budžeta - istakao je gradonačelnik Fazlić.

Published in Sport +

3101muslimovic

 

Na suđenju za zloupotrebu položaja u Šumskom privrednom društvu 'Unsko-sanske šume', svjedok optužbe je rekao da je po nalogu optuženog Đevada Muslimovića uzimao novac za ugovore o isporuci sirovine. Hajrudin Pehlivanović posvjedočio je pred Kantonalnim sudom u Bihaću da je bio vozač bivšeg direktora Šumskog privrednog društva 'Unsko-sanske šume' Đevada Muslimovića, te da je za njega preuzimao novac od četiri drvoprerađivačke firme i jedne pilane iz Bosanskog Petrovca.

- Često sam se sastajao s braćom Mujanić i Melić, vlasnicima četiri preduzeća, jer su oni svaki mjesec davali po 1.000 konvertibilnih maraka direktoru za to što bi im on uplatio fakturu za obavljeni posao za 'Unsko-sanske šume'. Ja sam po nalogu direktora preuzimao novac. Nekada su i direktoru direktno davali taj novac. Nije bilo situacija da je neko odbio dati novac ili je preskočio mjesec - ispričao je Pehlivanović. Kazao je i kako je od vlasnika jedne pilane iz Bosanskog Petrovca redovno uzimao novac za bivšeg direktora. Novac se uzimao i za predizbornu kampanju, ali i za ostanak Muslimovića na direktorskoj poziciji.

Na pitanje odbrane je li imao koristi zbog ovih poslova za Muslimovića, Pehlivanović je odgovorio da su ga drvoprerađivači častili sa po 100 KM za uslugu preuzimanja novca.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 konvertibilnih maraka i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Na ovom ročištu je svjedočio i Mirzad Melić, suvlasnik firme 'Mahovina' iz Bosanskog Petrovca, koji je rekao da je Muslimoviću redovno davao novac kako bi mu bile plaćene fakture za posao koji je obavio za 'Unsko-sanske šume'.

- Kćerka od brata je bila teško bolesna i bili smo u teškoj finansijskoj siituaciji, a 'Unsko-sanske šume' su nam dugovale oko 250.000 maraka. Nakon više pokušaja došao sam do Muslimovića kojem sam morao dati 5.000 maraka, kako bi mi uplatio tu fakturu. Idući mjesec platili su mi redovno fakturu, ali treći su opet kasnili. Od tada sam redovno svaki mjesec do hapšenja, najčešće njemu, a nekad preko vozača, davao 1.000 maraka - izjavio je Melić.

Pored novca, kako je kazao Melić, direktoru Muslimoviću je morao platiti i račun za popravak auta, kupiti telefon, garderobu, plaćati ručkove, a čak je i vikendicu na Vlašiću koju je imao, morao prepisati na njegovu sestru.

On je dodao da nije samo Muslimoviću morao davati novac, već i Fadilu Šehiću, bivšem upravniku 'Šumarije' Bosanski Petrovac, kasnije jednom, kako je kazao, na zahtjev Muslimovića i njegovom nasljedniku Sabahudinu Solakoviću. Novac je za unaprijed dogovorene poslove i tendere morao davati i predsjedniku komisije za dodjele i javne nabavke Rasimu Mehmedoviću, te Fahiru Sirći poslovođi u Bosanskom Petrovcu.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar.

Published in USK

Iz Kabineta gradonačelnika Bihaća obavještavaju da se nakon stanke, uslovljene nepovoljnim klimatskim okolnostima, 1. 2. 2017. godine nastavljaju radovi na projektu izgradnje sistema za odvodnju otpadnih voda. Iz navedenog razloga,  od 1. 2. 2017. godine ponovo se privremeno za saobraćaj motornih vozila zatvara Privilička ulica.  

Published in Obavijesti

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti