A+ R A-
21 Oktobar 2017
ponedjeljak, 13 Februar 2017 15:25

Obilježena 22. godišnjica oslobađanja Sokoca

 sokolac 2017

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Sokolac danas je održana tradicionalna manifestacija kojom mještani obilježavaju godišnjicu oslobađanja ratne 1995. godine. Dvadeset dvije godine od oslobođenja, prisutni su se prisjetili ratnih dešavanja i herojske borbe pripadnika 5. korpusa Armije RBiH i policije RBiH na oslobađanju ovog prigradskog naselja.

Tim povodom o samoj operaciji osobađanja Sokoca i podplješevičkih sela, prisutnima je govorio Senad Šarganović, ratni komadant 501. slavne brigade. On je istaknuo da su oslobađanjem Sokoca i ostalih podplješevičkih sela stvorene pretpostavke da branioci Bihaća krenu u oslobodilačke akcije koje su potom uslijedile tokom 1995. godine.

- Tada smo pokazali veliku hrabrost i požrtvovanje i pobijedili daleko jačeg neprijatelja i stoga danas 22 godine poslije ovih velikih pobjeda, mi svi zajedno moramo biti daleko jedinstveniji kako bismo odbranili našu državu u miru - kazao je Šarganović.

Ističući da se datumi iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata moraju obilježavati kako bi mlade generacije znale kako se časno branila država BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić u svom obraćanju kazao je da sjećanja na sve branioce grada Bihaća i njihovu borbu trebaju biti prisutni kod svih građana stalno, a ne samo od datuma do datuma.

- Hvala borcima 5. korpusa, HVO i policiji na zajedničkoj borbi i časnom i poštenom odnosu prema odbrani grada Bihaća i države BiH. Međutim i danas opet moraju te vrijednosti biti izražene kako bismo osnažili našu državu i kako bi vratili vjeru u pravdu i poštenje - istaknuo je gradonačelnik Fazlić. 

Published in BIHAĆ
ponedjeljak, 13 Februar 2017 15:10

Otkazana redovna sjednica Skupštine USK

skustina-usk-10112015

Da se politička kriza u USK nastavlja i pored nedavne rekonstrukcije Vlade, potvrdilo je današnje neodržavanje redovne sjednice Skupštine. Kod samog usvajanja dnevnog reda bilo je jasno da ne postoji parlamentarna većina. Ovom je prethodio prelazak DF-ove poslanice Nedime Zulić u redove A-SDA.

Ništa više ne iznenađuje kada je u pitanju politička scena u USK, koji je rekorder po broju imenovanih vlada, ali i po visini primanja skupštinskih poslanika. S obzirom da danas zakazana sjednica Skupštine USK nije održana, jer nije bilo većine za usvajanje dnevnog reda, predjedavajući Skupštine Nijaz Hušić mišljenja je da je najveća odgovornost na poslanici Nedimi Zulić. Slično razmišlja i Farko Hodžić, predjednik Kluba DF-a, koji je iznenađen činjenicom da je ova skupštinska poslanica izabrala da se učlani baš u Stranku demokratske aktivnosti.

U SDA su mišljenja da je ovim činom i političkim mešetarenjima u USK došlo do narušavanja volje građana. Edin Bašagić iz Klub SDA, smatra da je promjena stranačkog dresa poslanice Zulić u najmanju ruku žalosna. U međuvremenu, Vlada nastavlja raditi, tvrdi kantonalni premijer Husein Rošić. U pozadini svega, kažu u SDA, su pojednici iz redova A-SDA koji pokušavaju preuzeti vlast zarad vlastitih interesa. Nijaz Hušić tvrdi da se iza svega krije želja za preuzimanjem vlasti, kako bi se sačuvali privatni biznisi. Premijer Rošić kaže da je u pozadini određena skupštinska odluka o preduzeću Incel, koju on nije iz nekih razloga mogao potpisati, kao i kredit za kanalizacioni sistem u Cazinu.

Iz A-SDA ovo čvrsto negiraju tvrdeći da je problem unutrastranačkom sukobu u SDA i njihovom neprincipijelnom koaliranju. Rasim Pajić iz Kluba poslanika A-SDA smatra da bi bilo moralno, s obzirom da nema podršku u Skupštini, da premijer Rošić podnese ostavku. Poznat je slijed događaja, pregovaranja, dogovaranja, lobiranja. Koje će stranke u konačnici činiti parlamentarnu većinu i hoće li doći do još jedne smjene vlade, a bila bi to 18. od formiranja USK, znat će se uskoro.

Published in USK
ponedjeljak, 13 Februar 2017 08:14

Harun Sadiković među svjetskom elitom

- Peto mjesto na "Grand Slam Paris 2017"

harun the big
"Kolos" sa Une osvojio je peto mjesto na najprestižnijem svjetskom turniru "Grand Slam Paris 2017". 
Time je najbolji bosanskohercegovački džudista osigurao mjesto među svjetskom elitom i na maestralan način najavio predstojeći olimpijski ciklus.
Naš sugrađanin je u glavnom gradu Francuske zabilježio tri pobjede i dva poraza. Nadjačao je bivšeg olimpijskog viceprvaka Alexandera Mikhailina, Daniela Natea i šampiona Afrike Faicela Jaballaha. Nažalost, za malo mu je izmaklo brončano odličje.
Renking turnira u Parizu, potvrđuje nastup dvadesetak najboljih džudista u seniorskoj konkurenciji. Izvanredan plasman, obezbijedio je i novih 100 bodova na svjetskoj listi najboljh. Zato postignuća našeg šampiona s ponosom ističemo i ljubomorno čuvamo!

Published in Sport +

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti