A+ R A-
21 Oktobar 2017

Zamjenik šefa misije OSCE-a u BiH Andrej Čupligin boravio je danas u Bihaću i tokom posjete, uz ostale aktivnosti, sastao se s direktorom Nacionalnog parka Una Amarildom Mulićem. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, ambasador Čupligin je rekao da se uz ostalo razgovaralo o razvojnim planovima Nacionalnog parka, kao i koristima koje park može donijeti lokalnom stanovništvu. Izrazio je nadu da će aktivnosti Nacionalnog parka doprinijeti razvoju života ljudi koji žive na ovom području.

Tokom susreta je bilo riječi i o težnjama i planovima određenih interesnih skupina, koji se tiču korištenja unskog hidro-potencijala za elektroenergetske svrhe, rekao je direktor nacionalnog parka Una Amarildo Mulić. On je ambasadora Čupligina upoznao sa zakonskom regulativom koja je vezana za ovu problematiku, pohvalio je visoku ekološku svijest stanovnika ovoga kraja i zaključio da priroda nema alternativu. Nacionalni park uz racionalnu i nepretjeranu, kako je rekao Mulić, podršku osnivača i drugih institucija, može biti generator razvoja ovoga dijela BiH. Mulić je dodao kako uskoro očekuje Čupliginovu posjetu Nacionalnom parku, kao području, te izrazio nadu da će Misija OSCE-a postati aktivan promotor i lobist NP Una.

Published in BIHAĆ
srijeda, 15 Februar 2017 10:02

Jedna milijarda protiv nasilja nad ženama

Organizacija "Glas žene" je po šesti put u Bihaću učestvovala u organizaciji Globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama". Cilj je zaustavljanje svih oblika nasilja i izrabljivanja ženske populacije, naglasila je izvršna direktorica "Glasa žene", Enisa Raković. Ona je pozvala policiju, centre za socijalni rad, tužilaštva i sudove da počnu sa provođenjem pozitivne pravne prakse, kako bi se žene zaštitile od nasilnika.

Ove godine naglasak kampanje stavljen je na ekonomsko iskorištavanje žena, djevojaka i djevojčica, a u globalnoj kampanji plesne revolucije u kojoj učestvuje preko 200 zemalja svijeta, danas su zaplesale i članice KUD-a Krajina, te učenice osnovnih škola. Podršku plesnoj revoluciji koja skreće pažnju na ovu temu, uz brojne građane, svojim prisustvom, izrazio je i gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Published in BIHAĆ

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti