A+ R A-
21 Oktobar 2017

Kantonalni odbor Stranke demokratske aktivnosti danas je na konferencija za novinare osudio javne istupe aktualnog premijera USK Huseina Rošića, njegovih stranačkih kolega i partnera u vlasti, za koje su rekli da se bave isključivo Strankom demokratske aktivnosti i općinom Cazin, umjesto da se bave rješavanjem problema koji opterećuju Kanton.

asda - Stranka demokratske aktivnosti, povećanjem broja svojih zastupnika u Skupštini jeste ojačana i to za naše političke protivnike jeste neugodno iznenađenje koje su oni očito doživjeli vrlo emotivno. Međutim, A SDA ima sedam zastupnika i nismo jedini koji su nezadovoljni radom Vlade. Uz građane Kantona, nezadovoljstvo dijelimo i sa velikim brojem kolega iz drugih političkih stranaka, pa čak i iz vladajuće SDA. Ako polovica zastupnika u Skupštini ima drugačije mišljenje, to bi trebao biti problem kojem se pristupa razmatranjem i traženjem rješenja, a ne dizanjem jeftinih političkih hajki u medijima kakvima smo svjedoci - kazao je na konferenciji predsjednik A SDA BiH Nermin Ogrešević.

Po njegovim riječima, izgradnja kanalizacije u općini Cazin je potpuno transparentan projekat koji ima podršku međunarodnih partnera i koji niti zadužuje USK niti stavlja u lošiji položaj druge općine, te je prava sramota za zvaničnike Kantona na ovaj ga način omalovažavati i koristiti u dnevno-političke svrhe. Umjesto hajke na općinu Cazin, predstavnici vlasti u USK bi trebali rješavati pitanja s kojima se svakodnevno suočavamo, zbog čega nema grijanja u školama, u kantonalnim institucijama i ustanovama, zašto plaćamo toliko lijekova i nalaza, zašto je ovakvo stanje u Unsko-sanskim šumama, zašto nije pokrenuta proizvodnja u DI Sanica, šta je s obećanim cestama i aerodromima, poručio je Ogrešević. On je pozvao premijera Rošića da nastavi dalje voditi Vladu USK, ako ima podršku 16 zastupnika u Skupštini USK, a ako nema, da podnese ostavku.

Published in USK
četvrtak, 16 Februar 2017 14:04

Usvojen Nacrt strategije prema mladima USK

Vlada USK je danas usvojila Nacrt strategije prema mladima Unsko-sanskog kantona za period 2016-2020. godina. Kantonalni premijer Husein Rošić je u izjavi za novinare nakon sjednice konstatirao da je pad upisa studenata na Univerzitetu u Bihaću od oko 36% u posljednje 4 godine, alarmantan.

vlada16022017

Strategija bi, nakon što je usvoji Skupština USK, trebala uozbiljiti potrošnju sredstava koja Kanton svake godine dobija iz federalnog budžeta za zapošljavanje mladih. Kako je rekao premijer, Vlada nema kontrolu nad utroškom ovih sredstava, a postoje indicije da se ona zloupotrebljavaju. Prošle godine je Kanton dobio 6.5 miliona maraka, a upotrijebljeno je samo 2 milona maraka za zapošljavanje mladih. Ove godine je iz federalnog budžeta za ovu namjenu za USK izdvojeno 9.5 miliona maraka.

Posebno će Kantonalno ministarstvo zdravlja, rada i socijalne politike morati pripremiti program koji će za naredne 4 godine u budžetu kantona obezbijediti značajnija sredstva da bi se moglo pristupiti problemu zapošljavanja mladih, istaknuo je Rošić.

Published in USK

Predstavnici tek tri kantona i sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu iz tih kantona, jučer su u Sarajevu potpisali Granski kolektivni ugovor. Među njima nisu predstavnici Unsko-sanskog kantona, pa su iz Sindikata Vladi USK dali rok do 1. marta da da saglasnost na prečišćeni tekst Granskog kolektivnog ugovora.U suprotnom stupaju u štrajk.

doktori-odlaze

Oko 2.000 zaposlenih u zdravstvu USK, bez obzira na nestabilnu političku situaciju i česte rekontrukcije Vlade koje su dovele do zastoja u davanju saglasnosti, od Vlade USK očekuju da do 1. marta da saglasnost na prečišćeni tekst Granskog kolektivnog ugovora, kako bi kaže predjednik Sindikata Mirsad Muhamedagić, zaposleni u zdravstvu ostvarili svoja prava i bili zaštićeni zakonom. Prednosti novog Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora su što su radnu sedmicu od 37,5 sati produžili na 40 sati, a garantirana satnica od 2 marke je povećana na 2.35. Muhamedagić zbog toga ne vidi razlog zbog kojeg bi Vlada USK uskratila svoju saglasnost na potpisani Granski kolektivni ugovor.

Nedavno imenovani ministar zdravstva u Vladi USK Salih Mesić slaže se da su nestabilne političke prilike usporile pregovore sa Sindikatom, no ipak vjeruje da će Vlada do 1. marta dati saglasnost na kolektivni ugovor i da do štrajka neće doći. U Sindikatu  nisu zadovoljni ni planiranim sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu, koja su namijenjena za finansiranje zdravstvenih ustanova i ukoliko Vlada do 1. marta ne da saglasnost, najavljuju generalni štrajk.

Published in USK

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti