A+ R A-
21 Oktobar 2017

Danas su čelnici i aktivisti Građanskog saveza Bihaća, na Gradskom trgu održali konferenciju za novinare na kojoj su javnost obavijestili o namjeri da se odreknu primanja iz gradskog budžeta, koja im pripadaju prema Zakonu o financiranju političkih subjekata.

gs

Građanski savez je na jednoj od proteklih sjednica odlučio da se unaprijed odrekne novčanih sredstava po ovom osnovu. Smatraju da nije korektno, s obzirom na stanje u kojem se općenito nalaze budžeti u našoj zemlji, da političke stranke imaju zagarantovano pravo da primaju novac iz budžeta, dok socijalne institucije nemaju slična prava. Kako je rečeno na konferenciji, Građanska stranka nije u mogućnosti da mijenja zakone koji su na višim nivoima, ali jesu u mogućnosti da se tog novca odreknu i pozovu druge političke stranke da učine isto. S obzirom da još nije usvojen budžet za ovu godinu, ne zna se o kojem iznosu se radi. Ukoliko sredstva budu planirana u iznosu od 100.000 KM, kao i ranijih godina, Građanskom savezu pripast će oko 16.500 KM. Sredstva će u ukupnom iznosu biti proslijeđena u javne kuhinje Imaret i Merhamet u Bihaću.

U Građanskom savezu smatraju da su za rad stranke dovoljna sredstva članarina i dobrovoljnih priloga. Žele vjerovati da će ovakav način razmišljanja postati standard u našem gradu i državi i da će se i ostale političke stranke povesti za njihovim primjerom.

Published in BIHAĆ

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, resorni ministri privrede i poljoprivrede, Ilfad Medić i Dragan Polimanac, razgovarali su danas u Bihaću sa predstavnicima AS grupacije.

as grupacija

AS grupaciju Unsko-sanski kanton zanima kao područje za investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća. Ono što USK čini konkurentnim jest geostrateški položaj, blizina granice sa EU, te mogućnost brzog transporta svježeg voća u zemlje EU. U Unsko-sanskom kantonu već imaju 860 kooperanata, a interes im je proširenje proizvodnje. Pogoni iz sastava Agrokomerca, locirani u Pjanićima, iako van funkcije godinama, mogli bi se staviti u pogon, u zajedničkom projektu Vlade USK, Vlade FBiH i AS grupacije, a osim pokretanja kapaciteta direktno bi se zaposlilo 30 ljudi, prezentovao je Smail Korajlić u ime uprave AS.

Razgovor o ovom projektu će biti konkretiziran nakon uključivanja resornog federalnog ministarstva, u čijoj je nadležnosti je Agrokomerc. Vlada Kantona zainteresovana je za svaki ozbiljan projekat koji će otvoriti nova radna mjesta, potvrdio je premijer Rošić.

- Mi smo planirali podršku zapošljavanju kroz refundacije poreza i doprinosa za novozaposlene radnike i subvencije kamata. Cilj nam je da se zapošljavaju radnici i zadovoljan sam mogućnošću da realiziramo kvalitetan projekat koji bi i povećao broj kooperanata i osigurao zapošljavanje 30 ljudi u Pjanićima - kazao je Ilfad Medić, ministar privrede u Vladi USK.

Ovo je nastavak razgovora sa AS grupacijom, koje je Vlada započela u prošloj godini, kad je Smail Korajlić, predstavnik uprave grupacije najavio da planiraju milionske investicije u USK.

Published in USK
petak, 17 Februar 2017 14:35

Podrška razvoju ICT sektora

Privredna komora i Razvojna agencija USK organizirali su danas u Bihaću okrugli stol na temu Podrška razvoju ICT sektora u USK. Cilj je da se sagledaju problemi i  pokušaju pronaći modeli poboljšanja poslovne klime u oblasti digitalnih tehnologija.

itc

Prvo je ovo okupljanje mladih ICT stručnjaka, kreativaca, poduzetnika i onih koji to žele biti. Informacijsko-komunikacijske tehnologije ključni su faktor razoja privrede i u ovom sektoru u Unsko-sanskom katonu radi značajan broj uglavnom mladih ljudi. Samir Jodanović, v.d. direktora Razvojne agencije USK, kaže da je u Kantonu zaposleno oko 700 radnika u ovoj oblasti, zbog čega je ICT sektor jedan od najbrže rastućih. No i pored činjenice da je nezaposlenost u USK najveća u zemlji, problem je nedostatak kvalitetnih kadrova. Sa ovim se slaže i Nino Kasupović, osnivač NDM agencije iz Bihaća, te ističe problem odlaska mladih iz zemlje.

BiH i USK moraju imati obrazovni sistem usklađen sa potrebama tržišta rada, no promjene na tom tragu još uvijek su spore, jedan je od zaključaka današnjeg skupa. Dino Kišmić, suvlasnik ID studija iz Bihaća, kaže da njegova firma stalno zapošljava nove radnike i da danas imaju 11 zaposlenih.

Učenici su danas upoznati i sa predpristupnim fondovima namijenjenim za ovaj sektor, čime bi se dio problema mogao riješiti, kaže Nihad Šušnjar, generalni sekretar Prviredne komore USK.

Published in BIHAĆ

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti