A+ R A-
21 Oktobar 2017

reg-mleko

 

Prilagođeni okvir Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije stupio je na snagu. Iako prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju znači bolju poziciju naše zemlje, kada je u pitanju izvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito jer to znači povećanje izvoznih kvota za mnoge proizvode, ovdašnji poljoprednici su zabrinuti. Upitno im je hoće li se moći nositi sa konkurencijom iz zemalja Evropske Unije, jer za razliku od njih ne dobijaju adekvatne, a često niti redovne poticaje.

Ahmet Halkić, predjednik cazinskog udruženja 'Mljekara Krajina' koje okuplja preko 520 proizvodjača mlijeka, strahuje da će se na ovaj način skoro pa ugasti mljekarska proizvodnja u Krajini. Halkić tvrdi da je samo na području Općine Cazin ove godine smanjena proizvodnja mlijeka za 2 miliona litara.

S druge strane Husein Selimović, predjednik Saveza općinskih poljoprivrednih udruženja Unsko-sanskog kantona, čiji član više nije cazinska Krajina smatra da razloga za brigu nema. On kaže da za nas ovaj sporazum i nema neko značenje.

Tokom 2016. godine poljoprivrednicima u FBiH isplaćeno je 13,5 miliona KM poticaja, a iz resornog ministarstva poručuju da će nastojati olakšati proizvođačima koliko je to moguće. A poljoprivrednici očekuju upravo to, pomoć države u borbi za osvajanje zahtjevnog evropskog tržišta.

Published in USK

16298961 1930754733810557 3794921237233969629 n

Nakon današnje sjednice Vlade Unsko-sanskog kantona, kantonalni premijer Husein Rošić je rekao da će kantonalna Vlada inicirati višim instancama vlasti u Državi izmjene postojećeg Zakona o javnim nabavkama, kako bi se jasnije odredilo ko može učestvovati u tenderima za javne nabavke i na koji način se preduzeća koja učestvuju mogu žaliti na izbor najboljeg ponuđača. Naime, žalbe koje, kako je rekao premijer, često dolaze od fiktivnih firmi, nepotrebno produžavaju proces konačnog izbora najboljeg ponuđača, što ima različite negativne posljedice. Požalio se i na urede za žalbe u Banjaluci i Hercegovini zbog tromosti u rješavanju ovih problema.

Rošić je rekao da su i Vlada i Skupština u više navrata upozoravali upravu Šumskog privrednog društva Unsko-sanske šume da se normativni akti ovog privrednog društva moraju uskladiti sa Zakonom o privrednim društvima i djelatnostima i da se ti normativni akti moraju poslati na saglasnost Vladi, odnosno Skupštini USK. Pored takvih opetovanih upozorenja, 'Unsko-sanske šume' nisu provele ovo usklađivanje. Njihovi pravilnici su omogućavali nova zapošljavanja, pored toga što je uveden moratorij na zapošljavanje, što je nedopustivo, tražićemo od osnivača da se na odgovarajući način reagira i da se izreknu sankcije osobama koje su dovele do ovakvog stanja, izjavio je premijer.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je zaključno sa krajem decembra prošle godine doznačio 1.014.022KM na podrčaun za namjenska sredstva ekoloških naknada Kantonalnaog ministrastva za građenje, prostorno uređenje i zašta okoliša. Od tog iznosa ostalo je oko 20.000 KM koje su prebačene u 2017. godinu. U toku je procedura za dodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada, po utvrđenim kriterijima i za tekuću godinu. Resorno ministarstvo provodi i nadzor nad utroškom ovih sredstava, rečeno je nakon današnje sjednice kantonalne Vlade.

Published in USK

 

 

U utorak je na konferenciji u Sarajevu, koju organizuju Ambasada Švicarske i UNDP upriličeno potpisivanje Pisma namjere svih jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG). Među općinama koje su potvrdile interes i spremnost da budu partneri i aktivno učestvuju u realizaciji prve faze projekta u periodu od 2016. do 2020. godine je i Bosanska Krupa.

MEG projekt implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija, a finansira Vlada Švicarske. U narednih 12 godina nastojat će poboljšati općinske kapacitete, pružajući pomoć u primjeni kvalitetnih javnih politika i upravljanja procesima, što treba da inicira uzajamno djelovanje lokalnih donosioca odluka i građana, te podrži kapitalne investicije za pokretanje održivog ekonomskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanjem Pisma namjere Bosanska Krupa je između ostalog prihvatila podršku u uspostavljanju i unapređenju funkcionalnog sistema upravljanja učincima jedinice lokalne samouprave, podršku omogućavanju većeg učešća građana u procesu donošenja odluka, osiguravanju održivog pružanja usluga sa naglaskom na sektor voda, zatim podršku u unapređenju povoljnog poslovnog okruženja i realiziranju mjera i usluga za zapošljavanje, kao i finansijsku podršku za unapređenje okolišne i ekonomske infrastrukture.

- U Bosanskoj Krupi kroz MEG projekt mi očekujemo 300 hiljada KM ulaganja godišnje, ne računajući naša sredstva. To dovoljno govori o veličini i ozbiljnosti projekta u kojem naše partnerstvo nije slučajno, nego naprotiv zasluženo. Bosanska Krupa je jedna od najnaprednijih općina u USK i našoj zemlji, prepoznata po uspješnosti projekata od strane mnogih pa evo i Vlade Švicarske i UNDP-a. Imali smo prije nekoliko dana i prezentaciju izvještaja o procjeni učinka na polju dobre uprave urađenog na osnovu analize kroz MEG u kojem smo ocijenjeni kao dobar primjer sa mogućnošću unapređenja i postizanja visokih ocjena učinkovitosti uprave – ističe načelnik Armin Halitović.

U pomenutom izvještaju istaknuto je da bosanskokrupska uprava ima izrazito visok učinak na nekoliko oblasti, pa i na onaj možda najbitniji, a to je rast i razvoj općine. Do ovih zaključaka u analizi došlo se, između ostalog, na osnovu podataka koji govore da Bosanska Krupa u posljednje tri godine bilježi kontinuiran rast broja zaposlenih, samostalnih poduzetnika, te malih i srednjih preduzeća.

Općina se potpisivanjem Pisma namjere obavezala da će osigurati što kvalitetniju komunikaciju i koordinaciju projektnih aktivnosti između svih interesnih strana na području Bosanske Krupe, pružiti tehničku i administrativnu podršku, osigurati određen udio finansijskih sredstava za sufinansiranje prioritetnih projekata, te osigurati, gdje je moguće, da socijalno ugrožene kategorije stanovništva, a naročito nezaposlene žene i mladi, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, povratnici i interno raseljene osobe i Romi budu aktivno i ravnopravno uključeni u sve projektne aktivnosti.

Tokom prve četverogodišnje faze projekta, pružit će se podrška organima lokalne vlasti u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, među kojima su i socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Osim toga, planirana je i saradnja sa privatnim sektorom u svrhu podrške otvaranju novih radnih mjesta. Budžet za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion konvertibilnih maraka.

Published in BOSANSKA KRUPA

Iz Kabineta gradonačelnika BIhaća obavještavaju da će zbog izgradnje kanalizacionog sistema za odvodnju i prečišćavanja otpadnih voda, 02. 02. 2017. godine doći do privremene obustave saobraćaja motornih vozila u Jezerskoj ulici.

Published in Obavijesti

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti