A+ R A-
21 Oktobar 2017
ponedjeljak, 06 Februar 2017 13:51

U Bihaću povećan broj sklopljenih brakova

bihac2

Prema podacima Matičnog ureda grada Bihaća u protekloj 2016. godini na području grada Bihaća sklopljeno je 460 brakova, što je za 15% više u odnosu na 2015. godinu. Istovremeno je u matičnu knjigu vjenčanih upisano i 155 brakova građana Bihaća sklopljenih u inostranstvu. U navedenom periodu zaprimljene su i 124 presude o razvodu braka, kao i 53 rješenja o priznanju inostranih sudskih odluka o razvodu braka.

Prema riječima Alise Mahmutagić, šefa Odsjeka za opću upravu, u matičnu knjigu rođenih 2016. godine upisano je 487 novorođene djece kao i 212 naknadnih upisa državljana BiH rođenih u inostranstvu, dok je u 2015.godini u matične knjige upisano 488 novorođene djece, te 117 naknadnih upisa. Tokom 2016. godine izdato je 62.167 izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga, što je za 5,36% manje nego prethodne godine. Smanjenje broja izdatih izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga rezultat je činjenice da izvodi iz matičnih knjiga, shodno izričitoj zakonskoj odredbi, imaju neograničen rok važenja. Slijedom ovakvog zakonskog rješenja, građanima se više ne može tražiti prilaganje izvoda iz matičnih knjiga, kod kojih datum izdavanja nije stariji od nekog roka.

Zahvaljujući Centralnom matičnom registru građani imaju mogućnost pribaviti izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga u bilo kojoj općini ili gradu, nezavisno od mjesta rođenja. Ovo rješenje važi za područje Federacije, dok razmjena podataka sa općinama u Republici Srpskoj još nije uspostavljena. Od ukupnog broja izdatih izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga, oko 7% se odnosi na izvode izdate iz Centralnog matičnog registra, odnosno iz matičnih knjiga koje se vode za matična područja u drugim općinama i gradovima. 

Published in BIHAĆ
ponedjeljak, 06 Februar 2017 13:32

Prezentirani rezultati rada

 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK održala je danas konferenciju za novinare, tokom koje su prezentirani rezultati rada ove Uprave za 2016.godinu. 36 inspektora izvršilo je u svim općinama Unsko-sanskog kantona 12.571 inspekcijski nadzor, veterinarski inpektori su izvršili 4.041 veterinarsko-sanitarni nadzor u izvoznim objektima, izdata su 1.204 prekršajna naloga i izrečeno je 2.513 upravnih mjera, što je više za gotovo hiljadu, istaknuo je  direktor Uprave Mahmut Jukić.

Ukupni finansijski efekti ovih nadzora iznose gotovo pola miliona maraka, a osim finansijskih efekata u 250 slučajeva privremeno je zabranjen rad određenim subjektima, zapečaćena su 24 objekta, prijavljeno je 175 radnika u radu na crno, tržišni inspektori oduzeli su 600 kg robe bez porijekla, a veterinarski i sanitarni inspektori u postupku inspekcijskog nadzora u određenim objektima van prometa su stavili 410 tona robe animalnog porijekla, zbog isteklih rokova i oštećenja prioizvoda. Ovaj posljednji podatak posebno uznemiruje, no iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kažu da to i nije neka velika količina. Istovremeno, Uprava ne može potvrditi  navode, koji su objavljeni prije tri mjeseca, a prema kojima su, kao rezultat analize, koju je proveo Veterinarski zavod USK u mesu u tržnim centrima u Sarajevu, Bihaću i Travniku pronađene opasne bakterije poput ešerihije koli i stafilokoka. Inspekcijski nadzor iz ove oblasti, kako je pojasnio glavni kantonalni inspektor za oblast poljoprivrede Husnija Halilagić, ograničen je na uvid u ispravnost dokumentacije koja prati ovu vrstu robe, odnosno inspekcija samo utvrđuje da li je roba ispravna u smislu istaknutog roka njenog trajanja. Na osnovu nedostataka u dokumentaciji, meso može biti stavljeno van prometa ili, ukoliko mu je istekao rok trajanja, može biti uništeno. Tragom prijava građana, inspekcija je utvrdila da su neugodni mirisi u blizini mjesta gdje je izloženo meso u nekim tržnim centrima, uzrokovani građevinskim propustima, zbog kojih miris dolazi iz kanalizacijskih odvoda.

Tokom današnje konferencije za novinare komentarisalo se i nedavno procesuiranje inspektora rada. U Upravi za inspekcijske poslove podržavaju rad svih institucija u borbi protiv korupcije, vjerujući u pravičnost pravosudnih organa. S tim u vezi, za 2017. godinu najavljena je još žešća borba sa sivom ekonomijom i radom na crno.

Published in USK

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Pregled članaka po datumu

« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti